VAP Hoe werkt dat?

VAP is een soort carpooling waarbij personen uit dezelfde buurt via autostop korte verplaatsingen maken binnen de gemeente, naar een naburige gemeente of naar een trein- of metrostation of een bushalte.

presentation.jpg

Een “VAPPER” die “VAPT”

De AUTOMOBILIST : neemt in zijn wagen een passagier mee of laat zijn wagen in de garage wanneer hij zelf al liftend naar een halte van het openbaar vervoer kan gebracht worden.
De VOETGANGER : stapt in een voorbijrijdende wagen om zich sneller naar een halte van het openbaar vervoer te laten brengen of om zich binnen zijn buurt te verplaatsen.

“VAPPEN” : een neologisme om een actie aan te duiden waarbij men een betere bezetting van de wagens wil bereiken op korte afstanden.
“VAPPERS” : een neologisme waarbij men de VAP-leden bedoelt die zelf liften of een passagier meenemen binnen hun buurt.

“VAPPEN”, hoe werkt dat ?

Wie interesse heeft voor VAP dient zich eerst in te schrijven als “vapper”-voetganger en/of automobilist. Hij wordt dan automatisch ingedeeld bij zijn lokale antenne. Ieder nieuw lid wordt verzocht 5 euro inschrijvingsgeld te storten op rekening 523-0802714-17. Vanaf dan kan men gratis gebruik maken van VAP.
- De voetganger staat aan de kant van de weg en geeft een teken aan de automobilisten door zijn VAP-kaart te tonen en zijn bestemming aan te geven door middel van een bord.
- De automobilist plaatst zijn VAP-kaart achter de voorruit van de wagen en neemt de voetganger mee indien hij dezelfde richting uitgaat.
VAP-borden zijn in de deelnemende gemeenten op diverse plaatsen aangebracht om de ontmoeting tussen automobilist en voetganger te vergemakkelijken, maar men mag zich uiteraard ook op andere plaatsen opstellen.

Het succes van VAP wordt bepaald door de LEDEN !

Liften was de laatste tijd wat in de vergeethoek beland en werd wat scheef bekeken. VAP gaat de uitdaging aan het opnieuw in eer te herstellen door het te structureren: voorafgaande inschrijving, vaste opstapplaatsen, korte afstanden, complementariteit met het openbaar vervoer, enz. De bedoeling is het gezellig te houden maar toch ook het gebruik van de wagen te herdenken.
Maar om VAP succesvol te maken moet ieder lid zich inzetten voor het project.
Dit houdt in dat:
- Ieder lid zich engageert een nieuw lid proberen aan te brengen.
- De leden de andere vappers van hun lokale antenne leren kennen.
- De automobilisten/leden steeds hun VAP-kaart goed zichtbaar achter de voorruit plaatsen.
- De voetgangers/leden het VAP-systeem zoveel mogelijk uittesten en dat ze steeds een bord bij zich hebben met daarop hun bestemming.
- De antenneverantwoordelijken ontmoetingen bevorderen tussen de leden om kennis te maken en eventuele weerstanden weg te werken.
- De leden progressief afspraken beginnen te maken voor verplaatsingen buiten het aanvankelijke VAPPEN.

Natuurlijk zal VAPPEN eisen dat men afstapt van oude gewoontes … Maar hoe meer VAPPERS er zullen zijn, hoe meer anders pendelen een gewoonte zal worden waar iedereen wel bij vaart !

Overzicht van de site   |   Links   |   Spip   |   Vertige.org