Netwerk duurzame mobiliteit

Online bekijken : http://www.mobiliteitsraad.be/sites...

Opinie

Evolutie naar een gedeelde mobiliteit

Gedeelde mobiliteit is aan een sterke opmars bezig (MORA, Mobiliteitsverslag 2012). Dat blijkt uit de resultaten van Cambio en het success van fietsdeelsystemen in Brussel, Antwerpen, Namen en Blue-bikes aan 41 NMBS-stations. Gedeelde mobiliteit steunt op een sterke multimodaliteit (het overstappen tussen verschillende soorten vervoermiddelen) en is pas echt mogelijk geworden door de opkomst van informatietechnologie.
Om van gedeelde mobiliteit een duurzaam succesverhaal te maken zijn er nog een aantal drempels te overwinnen.
Op korte termijn is een eerste horde die we moeten nemen het implementeren van een uniek vervoerbewijs, een betaalkaart die je kunt gebruiken voor de trein, bus, deelfiets, deelauto, … Dat staat al jaren op verlanglijstjes en beleidsplannen, maar tot nu toe zijn we er nog niet in geslaagd. Bijkomend voordeel is dat een dergelijk systeem veel meer informatie kan opleveren om het aanbod nog beter aan te sluiten op de wensen van de reizigers.
Op langere termijn kunnen we onze steden en gemeenten uitbouwen met gedeelde mobiliteit als uitgangspunt, met multimodale knooppunten die een optimale mobiliteit garanderen in functie van de beschikbare ruimte.


het Netwerk Duurzame Mobiliteit is een initiatief van Komimo vzw
Afzender:
Komimo
Kasteellaan 349a - 9000 Gent 09 331 59 10 - Redactie

Overzicht van de site   |   Links   |   Spip   |   Vertige.org