VAP : een nationaal netwerk met lokale antennes

Iedere VAP-per is lid van zijn gemeentelijke afdeling

VAP wordt gedreven door twee dynamismen :

Het nabuurschap en de samenhorigheid tussen leden uit dezelfde gemeente

Tegenover de vrees die sommigen hebben voor het liften, stelt VAP het concept van de lokale antennes. Op die manier kunnen de inwoners zich inschrijven binnen hun gemeente en hoofdzakelijk carpoolen met inwoners van dezelfde gemeente. Bovendien legt VAP zich vooral toe op korte trajecten wat dus nog de kans verhoogt VAP-pers te ontmoeten uit dezelfde lokale afdeling of uit naburige gemeenten.

De creatie van een uitgebreid netwerk

VAP kan gemakkelijk toegepast worden in alle gemeenten. Men kan het zien als een puzzel van lokale antennes die stilaan in mekaar schuift. De gemeenten van Waals-Brabant werden reeds aangezocht en vanaf 2012 zullen de andere Waalse provincies aangespoord worden om mee te doen. En de kans bestaat dat de gemeenten zullen samenwerken om een “intercommunaal netwerk” te creëren.

Indien deze ontwikkeling doorzet en indien de gebruikers VAP werkelijk ervaren als praktisch en doeltreffend en werkelijk complementair aan het openbaar vervoer, mag men hopen dat men ooit in heel Wallonië met zijn VAP-kaart zal kunnen rondtoeren binnen zijn gemeente of zich naar het dichtstbijzijnde station begeven.

Idealiter zou ook het Vlaamse gewest betrokken moeten worden bij VAP (Vriendelijk Anders Pendelen). Wij verwachten binnenkort de eerste anvragen voor informatie vanwege Vlaamse gemeenten. En als ze zelf in 2012 geen contact zoeken met ons, zullen wij ze zeker aanspreken in 2013 !

Overzicht van de site   |   Links   |   Spip   |   Vertige.org